Maskot tasarımları logo tasarımlarına nazaran daha zahmetli ve çok daha farklı bir uğraştır. Anatomi, teknik ve soyutlama bilgisi gerektir.
Maskot tasarımı oluşturulurken, oluşturulacak maskotun çıkış noktalarını şöyle özetleyebiliriz
- Maskot, markanın yaptığı işle alakalı insan olabilir;
İnşaat ustası, tamirci, doktor, oyun oynayan çocuk, süper kahraman gibi.. - Maskot, herhangi bir hayvan figüründen etkilenebilir
Kanguru – sepet, fil – büyüklük, zürafa-uzun, maymun – hareketli, yunus – akıllı gibi. - Maskot, markayla ilgili aletten üretilebilir
Makas, araba, uçak, bilgisayar, robot, kalem gibi. - Maskot, herhangi bir soyutlamadan yola çıkılarak yapılabilir, bu tür çalışmalarda illaki bişeye benzetmeksizin, direkt olarak markayı kişilikleştirme çabası güdülebilir. Örneğin son zamanlarda televizyonlarda bolca gördüğümüz mikrop karakterleri, pikaçu, pokemon gibi çizgi filmler gibi.
Maskot yapılacak markanın yapısına göre, oluşacak maskotun karakterin huyunun, suyunun özelliklerinin, tipinin belirlenmesi ve tasarım aşamasını hızlandıracaktır.
Örnek maskot tasarımı çizimlerini inceleyelim.
Maskot tasarım aşamaları
Maskot çizim tekniklerini iki boyultu, üç boyutlu ve flash animasyonlar diye ayırmamız mümkündür. Hatta işi bir adım daha ileriye götürerek, kıyafet şeklinde giyilebilir kostüm hale de sokabiliriz. Bu uygulama mağaza ve tiyatrolarda çok çok kullanılan bir yöntemdir.
Maskotun logoya nazaran en büyük artısı, markayı konuşturması, onu kişiselleştirerek, potansiyel müşteriyi karşılaması ve uğurlamasıdır. Akılda kalıcılığı fazla olup, uygulamalardaki çeşitliliğiyle daha eğlencelidir.
Logoloji profesyonellikle yapılan bir maskot tasarımı; logo tasarımından her zaman daha avantajlıdır.